Nieuwsbrief januari 2023

Geplaatst op 07 januari 2023 in blog • Geschreven door Het bestuur

Beste leden,

Onze leden, waaronder u, maken deze vereniging. Uw steun, betrokkenheid en geld zorgen voor ons gemeenschappelijke voortbestaan als een fijne plek om groenten en fruit te kweken, tot rust te komen en medetuiniers te treffen voor advies of een praatje.

U en ook wij, als vereniging, hebben te maken met stijgende prijzen, haperende aanvoerlijnen van grondstoffen, materialen en eindproducten. Wat vroeger vanzelfsprekend was, is dat tegenwoordig steeds minder vaak. De kwaliteit en de beschikbaarheid van zaden, gereedschap en materialen staat onder druk. Tevens stijgen inkomen uit werk of pensioen niet met dezelfde snelheid als de kosten. We merken het allemaal bijna dagelijks.

Onze vereniging had in de afgelopen twee jaar een klein positief resultaat. We hadden minder geld uitgegeven dan er binnenkwam. In 2021 kwam ca. 22.000€ binnen en ging er ca. 18.500€ uit, waarvan ongeveer 11.000€ voor de pacht aan de gemeente. De gemeente heeft op het laatste moment besloten de voorgenomen verhoging van de pacht met 14,3% gelukkig niet door te voeren. Onze vereniging betaalt de gemeente in 2023 dus hetzelfde bedrag als in 2022. We weten niet of dit in 2024 ook zo gaat.

Het geeft onze vereniging een helder en direct signaal om opnieuw naar inkomsten en onkosten te kijken.

De kosten voor het ophalen van ons groenafval zijn in het afgelopen jaar schrikbarend gestegen. Twee keer per jaar laten we 18.000 kg (!) aan groenresten ophalen. Om daarna ongeveer net zoveel compost in te kopen. Lees op onze website https://volkstuin.info het artikel "Tuinafval, te waardevol om af te voeren!" van 31 januari 2020 (te vinden via Archieven). Bespaar u het gekrui met groenresten en compost, en composeer op uw eigen tuin! Weet u niet hoe u dit voor elkaar krijgt? Vraag het in de caravan, we helpen u verder.

Met de stijging van kosten voor energie, afvalverwijdering, onderhoud en reparatie willen we de komende ledenvergadering naar de opbouw en hoogte van de contributie kijken. Het bestuur heeft een voorstel in de maak om de afvalbijdrage af te schaffen en tegelijkertijd de contributie te verhogen. We zullen deze wijziging voorleggen in de volgende algemene ledenvergadering.

De volgende ledenvergadering houden we ergens in maart. Een precieze datum communiceren we nog aan u.

Zin in een uitdaging en heeft u interesse om de vereniging beter te leren kennen? Meld u dan nu aan voor een bestuursfunctie. Informeer op zaterdag in de caravan of stuur een bericht via e-mail of website.